Träning

Boxern är en brukshund och boxrar brukar älska att träna och lära sig nya saker. För att kunna bli utställningschampion i Sverige måste boxern ha meriter från bruksprov, tjänstehundscertifikat eller ha godkänt draghundsprov.

Boxrar behöver blir utmanade både fysiskt och mentalt. Hundar vars skelett fortfarande växer bör dock inte utsättas för hår fysisk träning eller träning som inkluderar hopp. När skelettet är färdigvuxet är boxern redo att gradvis bygga upp sin kondition. Hundrasen boxer är ett bra val för ägare som gillar att jogga, springa, åka längdskidor, etc.

När man tränar boxern är det bra att komma ihåg att boxerns förfäder var jakthundar som på egen hand spårade upp och höll kvar farliga bytesdjur som björn och vildsvin tills de mänskliga jägarna kunde komma ifatt och döda bytesdjuren. Sådana hundar måste agera självständigt och kan inte vänta på instruktioner från tränaren för varje litet moment. Det finns därför en underliggande ström av självständighet hos boxern. Detta innebär inte att den är ointelligent och inte förstår kommandon, utan att den ibland helt enkelt bedömer att situationen är sådan att det är på sin plats att fatta ett självständigt beslut.

Precis som de flesta andra hundar svarar boxern väl på inlärning som bygger på positiva förstärkningar snarare än bestraffningar. Man kan till exempel använda sig av klickerträning, hundgodisar och leksaker.

Boxrar går att träna till många olika uppgifter, allt från skyddshund till servicehund. De används av både polis och militär, och det finns också gott om boxrar som gjort mycket bra ifrån sig i sportgrenar som agility och skogsagility.