Temperament

Rasstandarden för boxern innehåller inte bara information om hur boxern ska se ut, utan innehåller också information om andra faktorer, inklusive hundens temperament. Boxerns temperament ses som en mycket viktig faktor i raststandarden.

En boxer som följer raststandarden för hundrasen är mentalt stabil, självmedveten och lugn, och har ett jämnt sinnelag. Den är beskedlig i familjen men avvaktande mot främlingar. När den leker är den glad och vänlig, men om det blir allvar så är det en modig hund som är svår att skrämma. ”Dess tillgivenhet och trofasthet mot sin förare och hela familjen liksom dess vaksamhet och oförskräckta mod som försvarare är sedan gammalt berömd.” står det att läsa i rasstandarden.

Boxern är en brukshundsras och karaktäriseras av samarbetsvilja, naturlig skärpa och gott luktsinne.

När boxrar genomgår mentaltester för hundar så brukar beskrivningen av boxern ofta inkludera omdömen som:

  • Kontaktvillig
  • Lekfull
  • Nyfiken
  • Orädd

Om en boxer är aggressiv eller extremt skygg är detta ett diskvalificerande fel vid hundutställningar.

Boxern – en glad filur

En boxer behöver gott om tid på sig för att mogna mentalt från valp, till unghund och så till vuxen hund. Jämfört med många andra hundraser kan en boxer kännas valpig i beteendet trots att den rent åldersmässigt inte räknas som valp längre. Det är viktigt att du tränar din boxer så att den lär sig hur du vill att den ska använda sitt sprudlande överflöd av energi, annars kommer den att hitta på andra aktiviteter som du kanske inte gillar, som att gräva i trädgården. Eftersom boxern är en nyfiken hund bör man se till att den har aktiviteter i sin vardag där den får möjlighet att utforska och bli mentalt stimulerad.

Det är vanligt att boxrar fortsätter vara mycket gladlynta och framåt under hela sitt liv, även när de har uppnått en hög ålder och drabbats av diverse ålderskrämpor som skulle göra många andra hundar en smula buttra och räddhågsna.

Socialisering

Att boxern är både modig och skeptisk mot främlingar gör den till en bra vakthund som inte låter sig charmas i första taget. Som ägare är det ditt ansvar att lära boxern hur den skiljer på vän och främling, och se till att den får bra upplevelser ”i ryggsäcken” vad gäller interaktion med vuxna, barn, andra hundar, andra husdjur, osv. Annars kan vaktinstinkten slå över och bli svårhanterlig.

Se till att introducera nya människor på ett medvetet vis så att boxern vet vad som gäller. Förebygg potentiellt dåliga situationer. Om du till exempel har gjort upp med ett företag att de ska komma och ta en titt på husets tak för att kunna lämna ett anbud för takbyte, åk inte hemifrån och lämna boxern själv ute i trädgården så att den tvingas ta ställning till om takläggarna som klampar in med sin stege ska köras iväg med våld eller ej.