Parasiter

Precis som andra hundar kan boxern drabbas av både interna och externa parasiter. Boxerns korta päls gör att externa parasiter, till exempel löss och fästingar, tenderar att upptäckas snabbt av ägaren.

Färskfoder ökar risken för parasiter men är mycket nyttigt för din hund.
Färskfoder ökar risken för parasiter men är mycket nyttigt för din hund.

Färskfoder är mycket hälsosamt för din hund men det ökar även risken för parasiter. Du skall därför avparasitera din hund mer regelbundet om du matar din hund med rått färskfoder.

Boxern bör avmaskas (behandlas mot interna parasiter) regelbundet oavsett om den har symptom eller ej, eftersom interna parasiter kan vara svåra att upptäcka på ett tidigt stadium. Generellt sett brukar man avmaska valpar oftare än vuxna hundar.

När du köper en boxer, konsultera gärna uppfödaren eller en veterinär för att få en rekommendation för hur ofta hunden bör avmaskas och med vilket avmaskningsmedel. Avmaskningsmedel finns att köpa receptfritt på apoteket så man behöver inte gå till veterinären varje gång det är dags för avmaskning.

Vad gäller externa parasiter så brukar man inte behandla dessa i förebyggande syfta utan nöja sig med att behandla när man upptäcker att boxern drabbats av löss, loppor, kvalster eller liknande. Ett undantag är fästingar – om boxern ska vistas i ett område där det finns fästingar kan det vara idé att använda något av de medel som hjälper till att hålla fästingar borta. Det finns också ett vaccin för hundar som skyddar mot de tre versioner av borrelia som är vanligast i Europa.

Viktigt att tänka på är att vissa externa parasiter är så små att det är svårt att se dem med blotta ögat. Därför måste man vara uppmärksam på symptom som klåda, rodnader, gångar i huden, hudskador, överdrivet slickande, etc. En veterinär kan göra en mikroskopisk undersökning för att fastställa vad problemet är.