Boxerns hälsa

Det finns vissa hälsoproblem som boxrar på grund av genetiska skäl har en förhöjd risk för om man jämför med snittet för samtliga hundraser och blandrashundar.

Svenska Boxerklubben och dess anslutna uppfödare arbetar kontinuerligt med att minska risken för att ohälsosamma gener får genomslag i avelsarbetet. Det finns till exempel vissa test som bör göras innan man beslutar om en viss boxer bör användas för avel eller ej. För mer information, kontakta ordf@boxerklubben.org.

Exempel på hälsoproblem som är förhållandevis vanliga hos hundrasen boxer:

 • BOAS och andra problem som har att göra med det förkortade skallbenet och den platta nosen.
 • Problem som hänger ihop med underbettet.
 • Höftledsdysplasi (HD), vilket är vanligt hos många medelstora och stora hundraser.
 • Hystiocytic ulcerativ colitis, ett problem i matsmältningsorganen som är så pass starkt sammankopplat med hundrasen boxer att det bland boxerägare brukar kallas för Boxer-colitis.
 • Indolent corneal ulcer (Boxer eye ulcer), en ögonåkomma där skador uppstår på ögats hornhinna.
 • Renal dysplasi
 • Sköldkörtelproblem
 • Degenerativ myelopati
 • Aortic stenosis
 • Epilepsi
 • Mastcellscancer
 • Knäledsproblem hos äldre hundar
 • Hudåkommor hos äldre hundar (klåda, utslag, röda tassar)
 • Spondylosis deformans (mycket vanligare hos vissa avelslinjer av boxer än hos andra)
 • Vita boxrar har en ökad risk för hörselproblem

Det är mycket viktigt att teckna en bra hundförsäkring tidigt i din boxers liv för att skydda dig mot de vårdkostnader som kan uppstå om din hund drabbas av någon av de många åkommor som de bär anlag för.  Ta dig tid att jämföra olika hundförsäkringar innan du väljer vilken du skall teckna.  Svaret på frågan ”vad kostar en hundförsäkring” skiljer sig mycket mellan olika försäkringsbolag och du bör alltid använda en sida såsom husdjursförsäkringar.com för att hitta den bästa billigaste försäkringen du kan hitta.

Brachycephalic Obstructive Airway Syndrome (BOAS)

Boxern har en mycket karaktäristisk huvudform med förkortat skallben och platt nos istället för spetsig nos. Detta ökar risken för att hunden som drabbas av andningssvårigheter. Du kan läsa mer om detta på vår sida om BOAS på den här sajten.

Underbett

Boxerns underbett orsaka normalt inte några större problem för hunden, men man kan behöva lägga ned lite extra tid på tandvård – bland annat i form av tandborstning – när man har en boxer eftersom underbettet kan förhindra den rengöring som annars sker automatiskt när hunden gnager på saker.

En situation där underbettet kan bli till problem för hunden är när en eller flera tänder biter in en mjuk del av munnen. I sådana fall bör veterinär kontaktas. Veterinär bör också uppsökas om tänder nöts mot varandra så att en eller flera tänder har börja hamna på sned i boxerns mun.

När du sköter om din boxers tandhälsa, börja med att lyfta på läpparna och kontrollera hela munhålan istället för att börja borsta direkt. Du får då en överblick kan upptäcka eventuella problem som rör tandköttet, gommen, etc. Borsta sedan med en mjuk tandborste och använd endast tandkräm som är avsedd för hundar. Sådan tandkräm finns att köpa i djuraffärer och går till exempel att få med leversmak.

Det är normalt att tandköttet hos boxervalpen blir lite svullet när den tappar sin mjölktänder och de ersätts med permanenta tänder. De första mjölktänderna brukar lossna när valpen är ungefär fyra månader gammal. Det kan blöda lite efter att en tand precis har lossnat, precis som hos oss människor. Under tandömsningen är det extra viktigt att hunden har tillgång till lämpliga saker att gnaga på.

Vita boxrar

Hörselproblem är vanligare hos vita boxrar än hos andra boxrar. För mer information, besök vår sida om vita boxrar på den här sajten.

Känslighet mot Acepromazin

Acepromazin är ett narkosmedel som kan användas för att söva hundar. Boxrar ska helst inte sövas med acepromazin eftersom det är förhållandevis vanligt att boxrar är överkänsliga mot acepromazin. Att bedöma vad som är korrekt dos av acepromazin för en boxer är komplicerat, och de flesta veterinärer avstår därför helst helt och hållet från att använda acepromazin som narkosmedel för boxrar.

Övervikt

Övervikt är ett vanligt hälsoproblem hos boxerhundar.  Man kan undvika detta genom att ge sin hund en bra diet med lagom stora portioner och mycket motion.  Om din hund redan är överviktigt är bästa sättet att lösa problemet en bättre kost och långsamt ökade mängder motion.  Börja inte plötsligt motionera din hund hårt om den inte är van det. Detta kan leda till skador.

Jag har fått flera email som frågar mig om man kan använda bantningspiller för att bota sin hunds fetma.  Detta är inte något jag rekommenderar. Alltför lite är känt om vilka effekter dessa ämnen kan ha på hundar.   Bantningspiller som höjer ämnesomsättningen i människor bör teoretisk också göra detta i hundar men för lite är känt om potentiella biverkningar. Om du trots detta vill pröva (rekommenderas inte) så är det viktigt att du noggrant går igenom alla aktiva ingredienser i bantningspillret och försäkrar dig om att inget ämne har kända skadoeffekter hos hundar.  Det mycket populära bantningspillret BURN X5 bör till exempel undvikas eftersom den koffeinfria versionen innehåller teobromin som är farligt för hundar.

Ett mycket bättra alternativ är att börja ge hunden en råkost med mycket högt proteinhalt (ie bara kött, kyckling etc).  Detta kan ofta leda till kraftigt förbättrad hälsa och kraftig viktnedgång.

Motion av valpar och unghundar

Boxern är en medelstor hund som behöver tid på sig att växa färdigt. Medan hundens skelett fortfarande växer är det viktigt att inte utsätta hunden för hård motion eller andra sorters träning som är fysiskt tuff. Detta eftersom det kan orsaka smärtsamma problem för hunden, inte bara just då utan framförallt senare i livet.

Hud- och pälsproblem

Det finns många olika saker som kan ge symptom från boxerns hud och päls, allt från parasiter, bakterier, svamp och virus tills allergier och hormonrubbningar. Ibland är det så enkelt som att boxerns hud- och pälsproblem beror på att den vistats för mycket i alldeles för torr inomhusluft.

Furunkulos

En hudåkomma som är vanligare hos boxern än hos hundar i genomsnitt är furunkulos, en böld som utgår från en hårsäck. Hos boxern är det vanligast att bölden uppträder mellan tårna, men andra ställen förekommer också, såsom läpparna och hakan. Varför boxern (och vissa andra hundraser, bland annat tax och rottweiler) har en ökat benägenhet för furunkulos är oklart, men forskning pågår för att utröna om det rör sig om en form av ärftlig ämnesomsättningsrubbning.

Armbågsvalk

Ett hudproblem som boxern delar med i stort sett alla tunga hundar är risken för armbågsvalk. Armbågsvalk uppstår när den tunga hunden ligger och vilar på ett hårt underlag och armbågarna därför utsett för hårt tryck. För att skydda sig blir armbågens hud förtjockad – en valk bildas. Man kan till viss del förebygga problemet genom att se till att hunden alltid har flera mjuka sovplatser att välja mellan, men boxrar har ibland sina egna idéer om vad som är bäst och hunden kan bestämma sig för att sova på det stenhårda källargolvet trots att det finns en fluffig hundsäng att tillgå på varje våningsplan. När en armbågsvalk bildas kan det hända att håret faller av och armbågen kan bli mörkare pigmenterad än tidigare. Om valken blir hårt och torr kan den spricka. För att motverka torra armbågar kan man smörja in dem med olja eller mjukgörande hudkräm. Om inflammation tillstöter i en armbågsvalk bör veterinär kontaktas eftersom hunden kan behöva medicinsk behandling.

Juvenil pyodermi

Juvenil pyodermi är en hudinflammation som huvudsakligen drabbar valpar i ålder 6 – 10 veckor. Om du precis har fått hem din boxervalp från uppfödaren är det därför viktigt att vara uppmärksam på tidiga symptom på juvenil pyodermi.

De inledande symptomen är små varfyllda blåsor som uppträder på valpens huvud, särskilt kring ögonen och på öron, nos och läppar. I det här skedet verkar valpen inte särskilt sjuk, men man bör ändå kontakta veterinär omgående eftersom juvenil pyodermi är mycket svårare att behandla om den får gå vidare till nästa stadium.

I nästa stadium sprider sig blåsorna över valpen kropp och nu blir valpens allmäntillstånd markant påverkat. På några få dagar kan den gå från att vara en pigg hund med några blåsor i ansiktet till att vara en svårt sjuk hund med svullna lymfkörtlar och blåsor över buk, tassar och könsdelarna. Rejäla bölder kan uppstå. I vissa fall ser hela valpens huvud svullet ut.

Svampinfektion

Om boxerns hud och päls aldrig får en chans att torka ut ordentligt ökar risken för svampinfektioner. En fördel med boxerns korta päls är att den torkar väldigt snabbt, så svampinfektion är inte särskilt vanliga hos boxrar, men det innebär inte att de aldrig förekommer. När de förekommer är det vanligen på tassarna eller på insidan av benen. Svampinfektionen ser ut som en rodnad på huden. Den vanligaste behandlingen är svampdödande medel som appliceras på svampinfektionen och en bit av det kringliggande området.

Om en boxer får upprepade svampinfektioner kan det vara en signal på något underliggande hälsoproblem. Långvarig stress kan sänka immunförsvaret så att svampar får en chans att växa till sig.